Coach voor begeleiding in vrijwilligerswerk

Het is soms al lastig om om te gaan met de dingen en problemen die uzelf bezig houden, laat staan de stigma’s waar u in de maatschappij mogelijk tegen aan loopt met uw psychiatrische achtergrond. Of dit nu borderline, bipolaire stoornis, burn-out of autisme is, dit kan het bewandelen van verschillende paden wel moeilijk maken; zo ook het vinden en beoefenen van vrijwilligerswerk. ‘Voelt het wel veilig in de organisatie? Houden ze wel voldoende rekening met mij?

Dit soort vragen en het blijven tobben kan meespelen in dat u uiteindelijk besluit geen vrijwilligerswerk te doen. Dat zou zonde zijn, want vrijwilligerswerk kan veel voldoening geven, een leuke tijdsbesteding zijn, structuur geven of een tussenstap zijn voor betaald werk.

Wat kan de vrijwilligerscentrale doen?

Wij hebben sinds 2015 een nieuw project, waarbij mensen met een psychiatrische achtergrond die graag vrijwilligerswerk willen doen, een coach kunnen krijgen. Ofwel een maatje die met u meedenkt over het soort vrijwilligerswerk, waar een organisatie voor u aan moet voldoen wilt het prettig voelen en iemand die de eerste tijd een aantal keren met u meegaat, totdat u zich goed voelt in de organisatie en zelf met de begeleiding daar verder kunt.

 

 

Wij zijn in september 2015 begonnen met het trainen van een eerste groep vrijwilligers, die graag als coach willen fungeren. Wanneer u vrijwilligerswerk wilt doen, kunt u zo'n coach krijgen. Samen met de coach kunt u:

  • oriënteren op het vrijwilligerswerk dat u mogelijk wilt beoefenen. Hierbij is het natuurlijk goed om te kijken naar de kwaliteiten en valkuilen, zodat u precies weet wat u zoekt in zowel een vrijwilligersfunctie als een vrijwilligersorganisatie.
  • de kennismaking aangaan met de vrijwilligersorganisatie en het verhelderen van de organisatiestructuur: Wat zijn dingen waar jullie met elkaar rekening kunnen houden, wie zijn binnen de organisatie aanspreekpunten/begeleiders et c.
  • een korte periode meelopen met het vrijwilligerswerk, afhankelijk van uw behoefte en die van de coach. Wellicht zou u het fijn vinden als de coach 2 keer meedraait, een 3e keer ergens is om op terug te vallen en daarna afscheid neemt. Het kan ook zijn dat u na de kennismaking zelf verder kunt.

    Alles is afhankelijk van uw behoefte/wens en wat de coach kan bieden.

 

Meer weten? of geïnteresseerd in een maatje? Laat het ons dan weten en neem contact op met Bart Hoesté via b.hoeste@mikado-welzijn.nl.