Jongerenvrijwilligerswerk in Europa

Ben je toe aan een tussenjaar of weet je nog niet wat je gaat studeren? Wil je deel uitmaken van de steeds groter wordende groep jonge vrijwilligers? Er zijn veel websites waar je geschikt vrijwilligerswerk kunt vinden! Iedereen kan vrijwilliger worden. Het enige wat je nodig hebt is motivatie, medeleven en de bereidheid te werken met en te leren van anderen.

Er zijn veel redenen waarom mensen vrijwilliger worden. Het mooie van vrijwilligerswerk is dat je veel geeft, maar nog meer terugkrijgt. Je maakt een verschil in het leven van personen, de maatschappij of het milieu. Je krijgt de kans nieuwe mensen te ontmoeten en je sociale bewustzijn te verbeteren. Je doet nieuwe sociale en technische vaardigheden op en leert in een team te werken en problemen op te lossen.

Wil je vrijwilligerswerk doen in het buitenland? Dat kan ook prima in Europa via Europa+ ! Vrijwilligersprojecten zijn er in bijna alle Europese landen, van IJsland naar Griekenland tot diep in Rusland. Bijvoorbeeld:

  • helpen bij archeologische opgravingen
  • bouwprojecten
  • activiteiten verzorgen in een kindertehuis
  • workshops doen in een jongerencentrum
  • educatieve programma's uitvoeren op een kinderboerderij
  • een theaterproductie maken

Soorten vrijwilligerswerk voor jongeren

Je kan kiezen voor groepsvrijwilligerswerk, vrijwilligerswerk op maat of (EVS). Er is veel mogelijk om vrijwilligerswerk in het buitenland te doen, Meer interessante projecten vind je in de database van European Voluntary Service (EVS). Projecten die nu vrijwilligers zoeken.

Stappenplan

Ben je 17 tot 30 jaar en wil je 2 tot 12 maanden in het buitenland werken als vrijwilliger? Je krijgt kost en inwoning, zakgeld en je wordt verzekerd. Het enige wat je zelf moet betalen is een deel van je reiskosten. Interesse? Volg dan het stappenplan van Erasmus+.