Nominatieprocedure & -formulier

Gemeente Heumen wil graag zichtbaar maken dat zij vrijwilligerswerk waardeert. U kunt de gemeente hierbij helpen door kandidaten aan te dragen, waarvan u vindt dat zij de prijs ‘vrijwilliger van het jaar’ verdienen! De vrijwilliger van het jaar is een symbool voor de belangeloze inzet voor anderen en een ambassadeur voor het vrijwilligerswerk in de gemeente Heumen.

(Direct naar het nominatieformulier)

Kent u een vrijwilliger die u graag in de schijnwerpers zet? Dat kan ook iemand zijn die al eerder genomineerd is maar niet gelauwerd is.  Nomineer hem of haar dan en vergeet niet te motiveren waarom hij of zij in aanmerking moet komen voor deze belangrijke erkenning.

In het najaar wordt u via de media opgeroepen om vrijwilligers te nomineren. Maar u kunt in principe het hele jaar door nomineren, dan heeft u dat alvast geregeld. De huldiging vindt jaarlijks begin januari plaats tijdens het gemeentelijke nieuwjaarsfeest. Een feest waarvoor alle inwoners worden uitgenodigd.

Onafhankelijke jury

Wie de prijs wint wordt allereerst bepaald door inwoners en organisaties die vrijwilligers nomineren voor de prijs. Vervolgens gaat een jury aan de slag. Die bestaat uit vijf betrokken Heumenaren die actief zijn of waren als vrijwilliger. Zij maken een voorselectie en kiezen uit alle genomineerden drie vrijwilligers uit die in aanmerking komen voor de prijs. Daaruit kiezen zij vervolgens de vrijwilliger van het jaar. Deze keuze wordt bekrachtigd door het college van burgemeester en wethouders.

Beoordelingspunten

 • U kunt regelen dat de vrijwilliger aanwezig is bij het nieuwjaarsfeest waar de huldiging plaatsvindt.
 • De kwaliteit van het vrijwilligerswerk dat door de vrijwilliger wordt uitgevoerd. De impact op de samenleving.
 • De duur van het vrijwilligerswerk en het aantal uren dat de vrijwilliger er aan besteedt.
 • Het aantal vrijwilligersfuncties.
 • Het aantal keren dat de persoon in ene jaar genomineerd is, door hoeveel personen. Steunbetuigingen zijn mooi meegenomen maar niet bepalend.
 • Het aantal keren dat de vrijwilliger in eerdere jaren genomineerd is.
 • De vrijwilliger is actief in de gemeente Heumen.
 • De vrijwilliger is bij voorkeur woonachtig in de gemeente Heumen.
 • De vrijwilliger moet van onbesproken gedrag zijn.
 • De vrijwilliger is officieel genomineerd door een andere persoon.
 • Ambtenaren van de gemeente Heumen mogen ook vrijwilligers nomineren.
 • Genomineerde vrijwilligers ontvangen maximaal één keer per vijf jaar een persoonlijke attentie van de gemeente. Zo kunnen alle vrijwilligers een keer aan de beurt komen voor de attentie. 

Vrijwilligersprijs

De vrijwilligersprijs bestaat een oorkonde, een cheque van € 500,00 en bloemen tijdens de huldiging. Ook de twee andere vrijwilligers die geselecteerd waren voor de titel ontvangen tijdens het nieuwjaarsfeest een bos bloemen en woord van dank.

Het geldbedrag mag de vrijwilliger van het jaar besteden aan een lokaal maatschappelijk project naar keuze. Een afvaardiging van burgemeester en wethouders komt een dagdeel meehelpen aan dat vrijwilligersproject. Een week na de huldiging ontvangen alle andere genomineerden via de post een kleine attentie met een persoonlijk woord van waardering voor hun vrijwillige inzet.

Nomineren via het digitale nominatieformulier

Onze voorkeur gaat uit naar nominatie via het digitale nominatieformulier 'Vrijwilliger van het jaar'. U kunt ook een mail sturen naar vrijwilligerswerk@heumen.nl. Dan ontvangt u van ons een formulier dat u kunt invullen op de computer of invullen met een pen.

U ontvangt na het inzenden van uw nominatie een ontvangsbevestiging en soms een verzoek om meer informatie aan televeren.