Wervingstips

De werving van vrijwilligers is voor veel vrijwilligersorganisaties een hele klus. Waar vind je tegenwoordig geschikte vrijwilligers? Daarover kunt u lezen in tips voor het werven van vrijwilligers.

 

Selecteren en aannemen van vrijwilligers

Steunpunt Vrijwilligerswerk Heumen geeft bezoekers informatie over de vacatures en helpt geïnteresseerden bij het zoeken naar passend vrijwilligerswerk. Uw organisatie is echter verantwoordelijk voor het selecteren van de vrijwilligers. Een aantal tips:

Voorbereiding

  • Voor je vrijwilligers aan kunt gaan nemen moeten een aantal zaken helder zijn. Er moet gekozen worden bij wie de vrijwilligers zich aan kunnen melden.
  • Kies iemand die goed bereikbaar is, weet voor welke functies vrijwilligers gezocht worden, weet welke concrete werkzaamheden de vrijwilliger uit moet / kan gaan voeren.
  • Zorg dat je de vrijwilliger een goed beeld kunt schetsen van wat de werkzaamheden inhouden. Hoe duidelijker dit is hoe eerder mensen geïnteresseerd zijn.
  • Zorg dat je op een rij heeft aan welke voorwaarden iemand moet voldoen. Iemand moet bepaalde vaardigheden bezitten om de taken uit te kunnen voeren. Daarnaast heb je als organisatie bepaalde verwachtingen ten aanzien van de inzet van de vrijwilliger.
  • Denk ook na over welke houding je van je vrijwilliger verwacht. Je vrijwilliger vertegenwoordigt namelijk je organisatie en is vaak degene die in contact komt met de ‘klanten’ van je organisatie.