Nieuwsberichten

Najaar 2018 start maatschappelijke diensttijd

Geplaatst op 15 feb ‘18

14 februari 2018 DEN HAAG - Volgend najaar moeten volgens staatssecretaris Blokhuis (Volksgezondheid) de eerste jongeren al gaan starten met een maatschappelijke diensttijd. Ze krijgen dan een bescheiden vergoeding als zij zich maximaal zes maanden inzetten voor de samenleving, is het idee. 

Ⓒ ANP

Het plan voor de maatschappelijke diensstijd moet nog door de nieuwe CU-bewindsman nader worden uitgezocht. Hij gaat dat samen doen met het ministerie van Onderwijs en Sociale Zaken.

Blokhuis verklapte vandaag in de Tweede Kamer alvast dat hij vanaf februari gesprekken zal gaan voeren met jongeren, gemeenten en scholen om te horen wat zij 'belangrijk vinden’. Vervolgens wil hij in de zomer van 2018 proefdraaien. „In het najaar moeten de eerste jongeren starten.”

Lees het artikel uit de Telegraaf verder...

Invulling
De invulling van de maatschappelijke diensttijd wordt momentel verder onderzocht. Zo wordt er bijvoorbeeld gekeken in welke sectoren jongeren straks aan de slag kunnen. En of deelname beloond kan worden met een certificaat als getuigschrift van maatschappelijke betrokkenheid. 
De Vrijwilligerscentrale Nijmegen is betrokken bij mee-denk sessies, volgt de ontwikkelingen op de voet en denkt na over de mogelijkheden voor de regio Nijmegen. 

 

 

Nijmeegs 'Verhalenhuis' genomineerd voor de Appeltjes van Oranje 2018

Geplaatst op 13 feb ‘18

Na een spannende finaledag zijn de twaalf genomineerden voor deze prijs van het Oranjefonds bekend. Een van de genomineerden is De Wintertuin - Productiehuis Ouderen en Verhalen, uit Nijmegen. In het 'Verhalenhuis' begeleiden jonge schrijvers ouderen in verzorgingshuizen een jaar lang bij het oproepen en optekenen van hun eigen verhalen. Aan het eind van het jaar worden die verhalenbundels gepresenteerd op internet, op diverse podia en in een uitgave.

'Proza in plaats van prozac'

Het idee achter het Verhalenhuis is 80-plus talent te ontwikkelen. 'We zien dat het enorm veel met de deelnemers doet; ze knappen ervan op en voelen zich minder eenzaam. Het voegt iets toe aan hun leven.' 

De Appeltjes van Oranje zijn dé prijs voor initiatieven die zorgen dat mensen mee kunnen doen in onze samenleving. Uit de genomineerden worden drie winnaars gekozen. Zij ontvangen in mei tijdens een feestelijke bijeenkomst op paleis Noordeinde de prijzen uit handen van koningin Máxima.

 

 

Nieuwe manieren om te besturen

Geplaatst op 07 feb ‘18

Bestuursfuncties in verenigingen zijn vaak nog erg traditioneel georganiseerd. Dat vraagt veel tijd en energie van bestuursleden. Bovendien is het vaak lastig om de juiste vrijwilligers te vinden. Veel potentiele kandidaten zien op tegen de dagelijkse beslommeringen en verantwoordelijkheden die het besturen van een vereniging met zich meebrengt. LKCA, Kenniscentrum Sport, Mulier Instituut, NOC*NSF, Rotterdam Sportsupport, Erasmus Universiteit (Rotterdam School of Management) en Scouting Nederland hebben onderzocht hoe het wél werkt.

In het rapport 'Passend besturen' lees je de ervaringen van vijftien verenigingsbesturen die nieuwe manieren hebben gevonden om het bestuurswerk vorm te geven. Uit de analyse van deze bestuurservaringen kwamen twee werkwijzen naar voren die soms gelijktijdig, dan weer afzonderlijk, houvast gaven aan de uitvoering van het bestuurswerk. Soms ligt de focus op delen en verbinden, dan juist weer op lean & mean.

Lees meer en download het rapport(externe link).

 

Vrijwilligers in het zonnetje gezet op Lokaal Compliment 2017

Geplaatst op 15 dec ‘17

Wethouder Bert Frings en Mirjam Kaptein van de Vrijwilligerscentrale verwelkomden op 14 december 2017 zo'n 1.000 Nijmeegse vrijwilligers in het NEC-Goffertstadion. Ook de leeftijdsgroep van 18 tot 30 jaar was dit jaar goed vertegenwoordigd: het Lokaal Compliment verjongt! Het werd een geslaagde avond met een afwisselend programma: muziek, activiteiten, een proeverij van workshops en natuurlijk gezellig samenzijn met een hapje en drankje.

Het Lokaal Compliment 2017 stond in het teken van 'Talent'. Bert Frings reikte het symbolische Lokaal Compliment uit aan een jong talent: Jeanne van Haren, vrijwilliger bij de Dierenambulance Nijmegen. Ook Schele Daan uut de Krayenhofflaan greep zijn kans om een aantal vrijwilligers in het zonnetje te zetten.

 

Dit was je kans om een kijkje te nemen achter de schermen van het NEC-Goffertstadion. Rondleider Peer Küsters, zelf vrijwilliger, wist mooie verhalen te vertellen over de Nijmeegse voetbalhistorie en 'De Bloedkuul'.

 

De workshops en de escaperoom in de lounges werden druk bezocht. In de ene workshop leerde je ballonnen vouwen tot een waar kunstwerk, in de andere oefende je je eigen 'elevator pitch' of dacht je mee over maatschappelijke thema's als armoede, sociale veiligheid en omgaan met anderen. Hilariteit was er bij de fototrucage. En natuurlijk werd er gedanst, gegeten en gedronken.

 

 

Klik hier om het nieuwsarchief te bekijken.

Zoek een vacature

Uitgebreid zoeken