Twee proeftuinen voor Maatschappelijke Diensttijd

Geplaatst op 05 februari 2019 10:55

Klaar voor de start!

Sinds medio 2018 werkt de Vrijwilligerscentrale Nijmegen met 15 partners samen in het kader van de Maatschappelijke Diensttijd Zuid-Oost Gelderland. Vanuit dit netwerk zetten wij ons in om draagvlak voor de maatschappelijke diensttijd te creëren. Op 1 maart 2019 gaan twee 'proeftuinen' van start waarin de VWC Nijmegen partner is.

 

Wat is Maatschappelijke Diensttijd?

De Maatschappelijke Diensttijd is er voor jongeren vanaf 16 jaar. Ze kunnen ervaringen opdoen bij een organisatie, iets nieuws leren, en iets voor een ander doen. Zo kunnen jongeren ontdekken welke studie of welk werk ze willen gaan doen. De diensttijd is vrijwillig en wordt vanaf september 2019 landelijk ingevoerd. De overheid onderzoekt voor die tijd op welke manier jongeren beloond gaan worden voor Maatschappelijke Diensttijd. Bijvoorbeeld door een vrijwilligersvergoeding, een diploma of certificaat, of een training. In maart 2019 starten er 'proeftuinen' waarin organisaties en jongeren oefenen met de Maatschappelijke Diensttijd.

'Bekijk het maar!'

Zo luidt de titel van de proeftuin bij Stichting Dedicon. Stichting Dedicon maakt informatie toegankelijk voor jongeren met een visuele beperking. Tijdens dit project kunnen 220 jongeren met én zonder (visuele) beperking van 17 tot 30 jaar oud activiteiten ondernemen en zo hun Maatschappelijke Diensttijd waardevol benutten. Wat jongeren gaan doen, beslissen ze zelf. Voorlezen, aan de slag als reporter of redacteur, producten testen of bijeenkomsten organiseren. Er is voor iedereen wel iets interessants te doen! Op die manier kunnen deelnemers veel betekenen voor jongeren met een visuele beperking. En ze steken er zelf ook nog een hoop van op!

Start Academy

Start Academy biedt jongeren een trainingsprogramma om tot de volgende stap in het leven te komen. In de Maatschappelijke Diensttijd gaan deelnemers tussen de 16 en 24 jaar op zoek naar zichzelf: wie ben ik? Wat kan ik? Wat wil ik? Ze onderzoeken hoe ze het meeste uit hun leven halen. En ontdekken welke studie of welk beroep echt bij ze past. Veel aandacht is er voor het onderdeel 'studiekeuze'. Om inzicht te krijgen in hun talenten en interesses, gaan de jongeren in verschillende domeinen vrijwilligerswerk doen. De Vrijwilligerscentrales Nijmegen en Arnhem helpen hierbij passende vacatures te vinden. Zo dragen jongeren bij aan een maatschappelijk doel terwijl ze werken aan hun persoonlijke doel.