Jongeren maken kennis met vrijwilligerswerk

Geplaatst op 22 mei 2019 11:50

De Vrijwilligerscentrale Nijmegen en de Start Academy hebben de afgelopen tijd de krachten gebundeld. Ze organiseerden een speciaal programma en gaven daarmee 40 jongeren van 16 tot 24 jaar de kans on kennis te maken met vrijwilligerswerk. In het kader van de Maatschappelijke Diensttijd gingen ze afgelopen maart en april de wijde wereld in. Op zoek naar wat ze kunnen leren en bijdragen aan de Nijmeegse samenleving.

Gedurende deze twee maanden liepen de deelnemende jongeren een aantal “mini-stages”. Door een aantal dagen ergens te werken, ontdekten ze zo wat ze leuk en interessant vinden, waar ze goed in zijn en op welke manier ze iets kunnen bijdragen aan de samenleving. Tientallen organisaties uit Nijmegen en Arnhem stonden dan ook te popelen om met hen aan de slag te gaan. Veel van die organisaties werken vaker met vrijwilligers, maar voor veel van de jongeren was het de eerste keer dat ze vrijwilligerswerk deden. Daan en Stans vertellen over hun ervaringen.

Echte waardering

De goedgehumeurde Daan deed drie mini-stages. Hij liep mee als vrijwilliger bij Het Goed, de Lindenberg en het GO Short! Filmfestival. ‘Het Goed was lekker dichtbij, daarom ben ik hier’, gaf hij eerlijk toe. ‘Maar bovendien spraken andere dingen me minder aan en heb ik hier het gevoel dat ik echt gewaardeerd word voor wat ik doe. En dat is het belangrijkste voor mij’, voegt hij daaraan toe.

Contact maken

Stans – een ondernemer in spe – deed ook vrijwilligerswerk bij Go Short!. Verder liep ze mee bij de Historische tuinderij Warmoes in Lent en ging ze aan de slag bij Start Up Nijmegen. Voor de laatstgenoemde mocht ze de straten op om ‘vrienden’ te werven voor de organisatie. Zo droeg ze eraan bij dat Start Up beginnende ondernemers kan blijven ondersteunen. Stans: ‘Ik heb veel buiten de deur gewerkt vandaag. Ik heb ondervonden hoe je als beginnend bedrijf contacten moet leggen met bedrijven die je niet kent. Ondertussen heb ik veel vragen kunnen stellen aan de mensen die bij Start Up Nijmegen werken. Ik heb zo een beter beeld gekregen van wat de organisatie nu allemaal doet.’

10 weken lang vrijwilligerswerk

De eerste ervaringen met vrijwilligerswerk zitten er op. Maar nu de drie mini-stages zijn afgerond, hebben de deelnemers de kans om zich 10 weken lang in te zetten voor een organisatie. Een groot deel van de jongeren wil zich ‘zeker’ in blijven zetten in deze periode. En zelfs erna!

Nieuwe ronde, nieuwe kansen

Na de zomer start er een nieuwe ronde bij de Start Academy waarin een nieuwe groep jongeren het vrijwilligerswerk gaat ontdekken. Benieuwd wat de Maatschappelijke Diensttijd kan betekenen voor uw organisatie? Opent u ook graag uw deuren voor gedreven, enthousiaste studenten die op zoek zijn naar wat ze leuk vinden? Neem dan contact met ons op voor meer informatie!