Al 10.000 keer vrijwilligerswerk gedaan door AZC-bewoners!

Geplaatst op 22 juni 2018 12:12

In 27 gemeenten, waaronder Nijmegen, werken 'Aan de slag'-teams keihard om bewoners van asielzoekerscentra (AZC's) te matchen met vrijwilligerswerk. Samen met andere inwoners wandelen AZC-bewoners met ouderen, helpen bij festivals, snoeien bomen, organiseren voetbalwedstrijden, delen water uit tijdens hardloopevenementen, koken in buurthuizen en doen nog veel meer. Inmiddels is er al 10.000 keer zo'n klus gedaan!

"Superblij met deze extra vrijwilligers"

Het vrijwilligerswerk geeft AZC-bewoners de kans om andere stads- of dorpsbewoners te ontmoeten en aan de Nederlandse maatschappij te snuffelen. Een 'Aan de slag'-vrijwilligster: "Door vrijwilligerswerk te doen voel ik me nuttig. Ik ontmoet Nederlanders en kan de taal oefenen." Ook vrijwilligerscoördinatoren van organisaties zijn positief, bijvoorbeeld: "De bewoners van onze zorginstelling genieten volop van de activiteiten waarbij enkele vluchtelingen komen meehelpen. Taal blijkt geen enkele barrière te zijn." Een andere vrijwilligerscoördinator: "We vinden het heel gezellig om samen met AZC-bewoners in de volkstuin te werken. Ze komen wekelijks en zijn ontzettend behulpzaam en vriendelijk. Soms moeten we ook wel lachen als we met handen en voeten elkaar proberen te begrijpen. En als we er helemaal niet uitkomen, pakken we Google Translate er gewoon bij."

Applaus voor iedereen die bijdraagt!

Het landelijke 'Aan de slag'-project levert prachtige ervaringen op dankzij de tomeloze inzet van alle betrokken vrijwilligers, medewerkers, maatschappelijke organisaties en gemeenten. Het persoonlijk contact, en het samenwerken met elkaar zorgt dat vooroordelen verdwijnen, en meer begrip ontstaat voor elkaars cultuur. Benieuwd hoe Aan de slag eruit ziet in de praktijk? Bekijk de video! Wil je kennismaken met het Nijmeegse Aan de slag-team? Kijk hier