Verzekering

COLLECTIEVE VRIJWILLIGERSVERZEKERING GEMEENTE NIJMEGEN

Per 1 januari 2015 zijn alle vrijwilligers in Nijmegen automatisch verzekerd. De gemeente Nijmegen heeft hiervoor in samenwerking met Centraal Beheer Achmea een VNG Vrijwilligersverzekering afgesloten. 

    

Kort samengevat 
Hierdoor is er voor Nijmeegse stichtingen en verenigingen het nodige veranderd. Zo is bijvoorbeeld de aanmeldplicht komen te vervallen. Onder enkele voorwaarden is vanaf 1 januari 2015 in principe iedere vrijwilliger automatisch verzekerd. Hierdoor hoeven Nijmeegse organisaties zich niet meer aan te melden voor de vrijwilligersverzekering. Maar uiteraard blijft het niet alleen bij deze wijziging.

Belangrijke punten van de vrijwilligersverzekering
- De verzekering geldt voor alle vrijwilligers die vanuit een collectief onverplicht en onbetaald werk verrichten voor anderen en/of de samenleving en daarmee een maatschappelijk doel dienen;
- Vrijwillige brandweer en politie vallen niet onder deze regeling, dit geldt eveneens voor verenigingen van eigenaren (VVE's);
- Vrijwilligers zijn automatisch verzekerd bij het vrijwilligerswerk dat ze doen. Organiseren bijvoorbeeld drie buurtgenoten een buurtfeest dan gaat deze vlieger ook op;
- Als vrijwilliger hoef je niet geregistreerd te staan. Veroorzaakt de vrijwilliger schade dan moet de organisatie aangeven dat hij/zij bij hen vrijwilliger is. Dit wordt vervolgens afgehandeld op basis van vertrouwen.

De VNG Vrijwilligerspolis is een secundaire verzekering
Dit betekent dat u in eerste instantie de schade bij uw eigen verzekering, of de verzekering van uw vereniging of stichting, moet declareren.

Vergoedt uw eigen verzekering de schade niet, dan kunt u aanspraak maken op de collectieve vrijwilligersverzekering van de gemeente Nijmegen.

Meer weten over de VNG Vrijwilligersverzekering? Op de website van Centraal Beheer vind je alle informatie over deze verzekering. Voor meer informatie kun je ook contact opnemen met Centraal Beheer onder 055 579 8600. Het schadeformulier vind je op de digitale balie van de gemeente Nijmegen.

DOWNLOADS

Bekijk ook het informatiefilmpje over de VNG Vrijwilligersverzekering.

Vrijwilligersverzekering en een participatiebaan?
Mensen met een participatiebaan werken met behoud van uitkering. Zij zijn hierdoor niet in dienst van de organisatie. De organisatie sluit echter wel een WA-verzekering voor de individuele werknemer af. Lees meer.


TERUG