IBAN

Iedereen in Nederland gaat de komende jaren gebruik maken van IBAN (International Bank Account Number) als rekeningnummer. Dit geldt voor bedrijven en consumenten, maar ook voor verenigingen. Ook de standaar­den van de meeste betaalmiddelen veranderen. Zo zijn er nieuwe (SEPA)standaarden voor overschrijvingen en incasso’s. Na 1 februari 2014 betaalt iedereen in Europa op dezelfde manier: met IBAN als rekeningnummer en met betaalmiddelen die zowel voor binnenlandse als grensoverschrijdende eurobetalingen bruikbaar zijn.

Waar moet u rekening mee houden?

Alle verenigingen zullen hun administratie, software en bedrijfsvoering moeten aanpassen om het langere rekeningnummer en de nieuwe standaarden te kunnen gebruiken. Zonder maatregelen is er straks geen betalingsverkeer meer mogelijk. De huidige rekeningnummers en betaalmiddelen zijn namelijk na 1 februari 2014 niet meer te gebruiken. De impact van de aanpassingen verschilt per organisatie: de benodigde tijd kan variëren van enkele maanden tot maar liefst anderhalf jaar. Het is dan ook belangrijk dat bedrijven, overheden, verenigingen en alle andere organisaties tijdig in actie komen. Met deze checklist brengt u in kaart wat u moet doen.

  1. Stel een plan van aanpak op
  2. Bepaal de overgangsdatum
  3. Informeer medewerkers, klanten, leveranciers, leden, donateurs en andere relaties
  4. Maak tijdig afspraken met uw softwareleverancier
  5. Bepaal de consequenties van de nieuwe incassostandaarden op uw bedrijfsprocessen
  6. Laat u goed informeren door uw bank

Meer informatie

  • Lees hier het uitgebreide stappenplan met acties die u kunt nemen.
  • Of doe de IBAN Impact Check op de website overopIBAN.nl.
    Hier vindt u tevens informatie over de overgang op IBAN en de SEPA-standaarden voor betaalopdrachten en betaalmiddelen als overschrijvingen, incasso’s, acceptgiro’s, iDEAL etc. En een toolkit met materialen, zoals voorlichtingsmateriaal dat u kunt gebruiken om uw klanten te informeren.