De Kern

“DE KERN”        

Jesper Jonkheid, Floris Koene, Lisa Hazenoot, Christian Arends, Sietse Hoegee (stagiaire)

Dit jaar heeft STUW Jeugd-en Jongerenwerk Zetten er zin in om het al langere tijd bestaande jeugd- jongerencentrum aan de Wanmolen in Zetten flink te promoten. Het is goed om er een extra impuls aan te geven en zich te richten op meerdere doelgroepen. En volgens het laatste nieuws zorgt een nieuwe werkwijze ervoor dat de jongerenwerkers veel meer uitgaan van hun eigen kracht. Nieuwsgierig om te ervaren hoe die sfeer voelt, stap ik in de auto voor een interview met twee leden van de jongerencommissie die zich “DE KERN” noemt, Jesper Hoogheid (17) en Floris Koene (21)

Floris, wanneer en waarom is er een jongerencentrum in Zetten gekomen? Het jongerencentrum is medio 2012 opgericht in een oude scheepscontainer. Het trok toen veel jongeren aan met andere kleding, tattoos en oorbellen. Het jongerencentrum is vooral bedoeld om jongeren die op de straat rondhangen een plek te bieden. Na het werven van nieuwe sponsors en overleg met de Gemeenteraad is er veel veranderd. We hebben veel daglicht in het jeugdhonk. De nieuwe stijl heeft een sportieve uitstraling door het frisse blauw en wit.

Jesper, wat komt erbij kijken om een jongerencentrum te heropenen? Christian en ik hebben speciale enquêtes ontworpen. We hebben daarmee de groepen 7 en 8 van drie basisscholen in Zetten benaderd, met uitdrukkelijke toestemming van de directie, De Okkernoot, Dr. Lammerts van Bueren en Ds. Van Lingenschool. Ook zijn we op het Hendrik Pierson College in Zetten geweest in de eerste en tweede klas. De 600 ingevulde formulieren gaven ons een goed beeld van wat de jongeren hier nodig hebben.

Jesper, welke wensen hebben jullie kunnen uitvoeren? Dankzij iedereen die erbij betrokken was, hebben we nu een nieuwe voetbaltafel, een nieuwe airhockey- en tevens tafeltennistafel, een beamer voor films, een videogames-hoek en een supergave geluidsinstallatie.

Welke ideeën hebben jullie spontaan door enkele leerlingen meegekregen? Ideeën die we prima kunnen gebruiken zijn: “kantine op de gezonde manier”, Gravity op T-shirts; een muziekworkshop en muziek via de draaitafel. Tot onze verbazing scoorde de muzieksoort 'hardcore' ook hoog in groep 7 en 8. Waarschijnlijk is dit de invloed van radiozender Slam/FM.

Is er al sprake van een weekprogramma? En voor welke leeftijden? Onze activiteiten richten zich nu vooral op leerlingen van groep 7 en 8 van de basisscholen. Dat is de groep die namelijk vanzelf zal opschuiven naar 18 jaar. De bedoeling blijft om de jeugd tot en met 18 jaar binnen te halen.

Ons nieuwe weekprogramma ziet er als volgt uit

  • Maandagmiddag en maandag- en woensdagavond voor de oudere jeugd

  • Woensdagmiddag voor tieners

  • Donderdagavond voor meiden

    En hebben ook in Zetten en op andere plaatsen in Overbetuwe de Amerikaanse schoolbus staan.

Waar liggen kansen voor uitbreiding van dit programma ? Als het kan, willen wij meer gaan samenwerken met de sportverenigingen die al in de Wanmolen actief zijn. Wellicht is het mogelijk om op hun vaste tijden ook onze deuren open te gooien. Op de komende zomermarkt in Lichtenvoorde op 9 en 10 juli a.s. organiseert “DE KERN” een leuke speurtocht. Ook verwachten we dat het aantal jongeren uit de dorpen Heteren, Driel, Andelst, Opheusden en Dodewaard zal toenemen door de mond-op-mond-reclame.

Uit alles blijkt dat er veel tijd in gaat zitten om een jongerencentrum te laten draaien. Floris, heb jij genoeg tijd ? Ik vind het jongerenwerk top! Ik kan als “vaste” kracht hier veel uren maken. Ik maak door het vrijwilligerswerk nu genoeg uren volgens de richtlijnen van het UWV voor het recht op een eventuele uitkering in de toekomst, mocht ik die nodig hebben. Verschillende studies heb ik geprobeerd en soms had ik tijdelijk werk als kok. Nu ben ik nog zoekende welke kant ik precies op wil.

Zou je misschien in het jongerenwerk willen blijven werken, misschien als opbouwwerker? Dat weet ik nog niet. Op deze manier kan ik in ieder geval ondervinden of deze richting wat voor mij is.

Jesper, jij studeert nog. Hoeveel tijd kun jij in het jongerencentrum steken? Ik ben een half jaar geleden binnengestapt. Jolanda Janssen, opbouwwerker in de regio, heeft mi toen benaderd en ik zag mezelf met mijn vrienden hier wel gezellig zitten. De ruimte was net beschikbaar en alles moest nog van de grond komen. Uit mijn vriendenkring is de jongerencommissie gevormd, het voelt als een sterke kern en daarom noemen we ons “DE KERN”. In de tuin kunnen we ook gezellig zitten met Christian Arends en mijn studiemaatje Lisa Hazelnoot erbij en, niet te vergeten, onze stagiaire Sietse Hoegee. Volgend jaar ben ik klaar met de HAVO. Dus voorlopig ben ik hier nog.

Even later is het interview afgelopen en kletste ik nog even door met Floris in de deuropening. Ja,dacht ik toen, je moet van het goede hout gesneden zijn in het jeugd- en jongerenwerk en niet op een uurtje kijken. Inspirerend die twee, vind ik, omdat ze zichzelf zijn.

- Interview door: Mies Stumpel, vrijwilligster bij het VSP.
 

Wilt u als vrijwilliger ook in de nieuwsbrief van het Vrijwilligers Steunpunt Overbetuwe? Neem dan contact met ons op.