Help !?! Waar vind ik nu wat als (toekomstige) vrijwilliger?

Vrijwilligerswerk

Vrijwilligerswerk vinden kan op vele manieren. Zo kunt u bijvoorbeeld deelnemen aan leuke activiteiten, zich actief inzetten als vrijwilliger bij een organisatie, eens een klusje doen voor uw buurman of als mantelzorger voor een van uw ouders. Er zijn legio mogelijkheden om te 'participeren' oftewel zinvol bezig te zijn. Ook vrijwilligerswerk kent vele vormen met een langdurig of kortdurig karakter.

Waar vind ik leuk vrijwillgerswerk dat goed bij mij past?

Wat het allerbelangrijkste is, is dat u plezier heeft in de dingen die u doet. Dat ze voor u zinvol zijn en prettig om te doen. Neemt u daarom ook vooral de tijd om u goed te verdiepen in de vele mogelijkheden en klussen die er te doen zijn. Misschien bent u op zoek naar iets dat u altijd al leuk heeft gevonden, of juist een nieuwe uitdaging?

Hier kunnen wij als vrijwilligers steunpunt natuurlijk bij helpen. Persoonlijk tijdens onze inloopspreekuren of telefonisch.   Online via de mail, facebook of onze website Onze website biedt echter uitsluitend klussen aan die gekoppeld zijn aan (vrijwilligers-)organisaties.  Hierdoor wordt u als vrijwilliger bij een klus begeleidt door een organisatie. Bijvoorbeeld als vrijwilliger tijdens een koffieochtend, of in de wereldwinkel. Het vrijwilligers steunpunt voorziet echter niet in individuele matches tussen personen onderling.

En waar kan ik terecht voor individuele matches en lokale berichten?

Gelukkig zijn hiervoor andere mogelijkheden. Binnen Overbetuwe zijn er online een aantal interessante websites om te bezoeken. Deze websites zijn Overbetuwe voor elkaar en Ons Overbetuwe. ZIj bieden juist de mogelijkheid om te reageren op individuele hulpvragen of zelf een hulpaanbod te doen.  Hierbij kunt u denken aan bezoeken van een eenzame oudere, het onderhouden van de tuin of het uitlenen van een rolstoel. Maar ook het vinden of aanbieden als maatje kan hier terecht.

Bij Overbetuwe voor elkaar kunnen hulpbieders en hulpvragers elkaar vinden, maar zijn ook lokale activiteiten te bekijken. Bij Ons Overbetuwe zijn er ook veel lokale activiteiten en iniatieven te vinden.  Maar ook prachtige buurtverhalen en filmpjes. Beide websites zijn de moeite waard eens te bezoeken en te kijken welke mogelijkheden ze bieden.  Bijvoorbeeld om indivdueel en eenmalig iets te doen voor iemand in de buurt. Of voor het vinden van een maatje.

Eventueel kunt u ook altijd terecht bij een kernteam bij u in de buurt. Deze teams van professionals en vrijwilligers denken mee met inwoners om zelf of samen problemen op te lossen en hen de weg te wijzen naar intensievere zorg en ondersteuning als dit nodig is.

En bij wie kan ik dan terecht met vragen?

Bij het inloopspreekuur van het vrijwilligers steunpunt kunnen we samen met u naar de vele opties kijken. En samen uitzoeken welke vervolgstappen nu het beste zijn. Ook helpen wij u bij het inschrijven bij de websites of het meedenken over vrijwilligerswerk dat goed bij u past. We zien u graag tijdens een van onze inlopen. Natuurlijk kunt u ons ook bellen of mailen.