Preventie ongewenst gedrag

In Veilige Handen

Als maatschappelijke organisatie wilt u uw zaken goed op orde hebben. Daarbij is het ook van belang dat er een veilige omgeving is voor iedereen.  U wilt voorkomen dat iemand geconfronteerd wordt met seksueel misbruik. Kinderen, jongeren en mensen met een beperking zijn hierbij een kwetsbare groep.

In Veilige Handen is een project van Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk (NOV) om maatschappelijke organisaties te ondersteunen bij het voorkomen van en adequaat omgaan met seksueel overschrijdend gedrag bij minderjarigen. Om uw organisatie veilig te maken zal er op verschillende terreinen en voor diverse doelgroepen actie moeten worden ondernomen. Meer informatie is de lezen op de website van In Veilige Handen.

Stappenplan ‘Hoe maak ik mijn organisatie veilig’?

In de toolkit in Veilige Handen vindt u een stappenplan om uw organisatie veilig te maken en een stappenplan wat te doen wanneer het toch mis gaat. De toolkit geeft ook veel hulpmiddelen die uw organisatie kan gebruiken, zoals een modelgedragscode en meldprotocol.

Download 

Download hier de Toolkit In Veilige Handen.

DVD In veilige handen

Om het gesprek aan te gaan over het voorkomen van seksueel misbruik bij minderjarigen in een maatschappelijke organisatie heeft Movisie een DVD uitgebracht. Deze 25-minuten durende dvd kunt u bij Movisie bestellen.

Stichting Tuchtrecht Vrijwilligerswerk

De Stichting Tuchtrecht Vrijwilligerswerk is onderdeel van het project In Veilige Handen.  Het doel van deze stichting is om door gezamenlijk tuchtrecht klachten over seksueel grensoverschrijdend gedrag van vrijwilligers voor deelnemende maatschappelijke organisaties te beoordelen en vervolgens een uitspraak te doen. Lees er meer over op tuchtrechtvrijwilligerswerk.nl.

Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) blijft gratis voor vrijwilligers

Vrijwilligers die met kinderen of mensen met een verstandelijke beperking werken krijgen in veel gevallen gratis een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG). Dat schrijven de staatssecretarissen Teeven (Veiligheid en Justitie) en van Rijn (VWS) aan de Tweede Kamer. Dit na een pilot 'Gratis VOG voor vrijwilligers' en een evaluatie-onderzoek daarover door Verwey Jonker Instituut. De gratis VOG wordt daarom vanaf 2014 structureel ingevoerd voor vrijwilligers die met jeugd werken. Lees meer...