Preventie ongewenst gedrag

Als maatschappelijke organisatie wilt u uw zaken goed op orde hebben. Daarbij is het van belang dat de werkplek een veilige omgeving is voor iedereen. Het voorkomen van onder meer seksueel misbruik vormt hierbinnen dan ook een belangrijk aandachtspunt. Door middel van het project In Veilige Handen voorkomt u dat iemand binnen uw organisatie geconfronteerd wordt met grensoverschrijdend seksueel gedrag. Vooral kwestbare groepen zoals kinderen, jongeren en mensen met een beperking dienen hiertegen in bescherming te worden genomen.

In Veilige Handen is een project van Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk (NOV) om maatschappelijke organisaties te ondersteunen bij het voorkomen van en adequaat omgaan met seksueel overschrijdend gedrag bij minderjarigen. Om uw organisatie veilig te maken is het mogelijk dat er op verschillende terreinen en voor diverse doelgroepen actie moet worden ondernomen. Aanvullende informatie hiervoor is te lezen op de website van In Veilige Handen.

 

Stappenplan: Hoe maak ik mijn organisatie veilig?

In de toolkit in Veilige Handen vindt u een stappenplan om uw organisatie veilig te maken en een stappenplan voor wat te doen wanneer het toch mis gaat. De toolkit geeft ook veel hulpmiddelen die uw organisatie kan gebruiken, zoals een modelgedragscode en een meldprotocol.

DVD In veilige handen

Om het gesprek aan te gaan over het voorkomen van seksueel misbruik bij minderjarigen in een maatschappelijke organisatie heeft Movisie een DVD uitgebracht. Deze 25-minuten durende dvd kunt u bij Movisie bestellen.